- blog
April
1
2014

Ungdomsoprøret -68

Oprøret og utilfredsheden synes at opstå i højkonjunkturens økonomiske overskudssituation, hvilket også satte sig igennem i det bevidsthedsmæssige overskud, der havde været helt fraværende under 30´ernes krise, hvorfor protesten dengang antog en højre-orienteret drejning. 68´oprøret indeholdt nogle drømme og håb samt en fantasi og en stemning, der vist ikke er set før eller siden i historien i den samme sammenhængende form. Et kort øjeblik lykkedes det faktisk i korte glimt at ”få himmel og jord” til at mødes. Men utopien havde også et næsten religiøst aspekt, og de fleste religioner har jo en tendens til at få både det værste og det bedste frem i mennesket.

Ungdomsoprøret var også præget af naivitet, umodenhed samt indre modsætninger, og det mentale fundament var ikke stærkt nok til at kunne modstod presset fra de omkringliggende samfundsmæssige økonomiske kræfter. Oprørets indflydelse nåede ikke ud til ret mange udover ungdommen. Studenterbevægelsen havde et præg af middelklassebaggrund. Kollektiverne var i værste fald en tom ramme, der dækkede over en videreførelse af den traditionelle families strukturer og roller. Overfladisk set betød ungdomsoprøret ikke andet end en ændring af tøjstil, hårlængde og musiksmag.

Ungdomsoprøret var et kulturelt og bevidsthedsmæssigt oprør mod de herskende værdier, men kunne ikke i sig selv ændre samfundets materielle struktur. Mange af oprørets aspekter kunne rummes indenfor den kapitalistiske økonomi og samtidig absorberes af den borgerlige kultur. Samtidig var der et element af anarkisme, som passede godt til ”den frie konkurrences markedsøkonomiske system”. Og i sin substans handlede oprøret om et krav om liberale frihedsrettigheder i et samfund, som endnu var domineret af konservative værdier. Sådan kunne f.eks. det ”venstreorienterede” gruppearbejde på universiteterne uden videre glide over i erhvervslivets teamworks og videre til ”selvudviklingskurser”, ”positiv psykologi” og ”mindfulness”, som alt sammen er beregnet til at smøre produktionens hjul. I 1994 blev RUC kåret som Danmarks bedste universitet af Jyllands-Posten!

Det selvrealiseringsprojekt, som det i høj grad også handlede om i 60´erne, og som dengang fremstod progressivt på baggrund af 50´ernes konservative samfund, blev ført videre efter ungdomsoprøret og fremstår i dag som det liberale projekt, det egentlig hele tiden har været. Ungdomsoprøret var en liberal revolution på det bevidsthedsmæssige plan og kan opfattes som en videreførelse af den franske revolution. Således går der en lige linje fra ungdomsoprør til ny-liberalisme.


Men tilbage står alligevel nogle umiddelbare synlige udtryk for oprøret, for selvom dette hurtigt forsvandt efter få år, fik det alligevel nogle dybereliggende og vidererækkende samfundsmæssige konsekvenser i form af nogle organisatoriske aflæggere som kvinde- miljø-, freds-og energi- og antiimperialistiske bevægelser, som nåede at skabe varige ændringer.

Share on Facebook Back to the blogComments:


skrevet: Tue. d. 16. Dec.

Et tip

 
Panel title

© 2022 yan24ck

Antal besøg: 322492

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.10205483436584sekunder