- blog
Sept
18
2012

Utøa

Med en form for psykopatisk normalitet gled han med sin tjekkede, korrekte og høflige fremtræden sammen med samfundets overfladiske normalitet, og ingen opdagede, at noget var helt galt.

 

Ingen hidtil kendte psykologiske teorier rækker til en forståelse af hans handling. Han befinder sig udenfor kategori.  Han er f.eks. usammenlignelig med andre religiøse og fundamentalistiske terrorister. For dem er ofrene abstrakte – de bliver ikke set i øjnene. For Breivik var ofrene konkrete. Enhver ”normal” terrorist ville have stoppet i det øjeblik, han fik konkrete – og mindreårige(!) – ofre på kornet og forstået, at det alligevel ikke var det, han mente. Men ikke Breivik – for det var netop det, han mente!

 

Er Breivik et varsel om en ny karaktertype – en intellektuel maskine – en tom skal uden menneskeligt indhold – men hvor også tomheden er farlig, fordi tomheden aldrig er tom, men tværtimod sprængfyldt med aggressiv energi og latent vold? Er han en reaktion på en kriseramt verden, hvor gamle værdier falder, gamle identiteter krakelerer og forældede traditioner forsvinder, og hvor ingenting er stabilt eller varigt i en globaliseret verden i uafbrudt forandring - en uforudsigelig verden, hvor nogle mennesker kan gå i panik.  Og her befandt Breivik sig så – i en rodløs verden – og uden rod i sig selv – det ensomme barn, der endnu ikke er flyttet mentalt ud af barndomshjemmets trygge miljø og derfor drømte sig tilbage til en anden tid, som både for ham selv og flere andre har antaget symbolske former i udtryk som f.eks. ”fædrelandet” og ”...min etniske gruppe...”

 

Måske skal vi lytte til ham for derved at prøve at komme til indsigt i en syg tankeverden i erkendelse af, at det, han repræsenterer, ikke kan ties ihjel. For han har jo ret, når han siger: ”Der er flere derude!” Og direktøren for det teater, som påtænkte at opføre et stykke om Breivik – den danske dramatiker og kunstneriske leder på CafeTeatret , Christian Lollike - svarede, da han af forargede mennesker blev spurgt om, hvordan han dog kunne finde på at udbrede den mands tanker: ”Jeg tør slet ikke lade være!”

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title

© 2021 yan24ck

Antal besøg: 313942

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.10495805740356sekunder