- blog
Sept
27
2012

Mellem religion og ateisme

I diskussionen om ateismens forhold til religionen bliver disse to sider altid stillet op som modsætninger. Troens genstand formodes at være det abstrakte guds-begreb med den dertilhørende immaterielle verden. Der spørges sjældent om, hvad der egentlig definerer en religion. Er det troens genstand, eller er det troen i sig selv? Eller er det udøvelsesmåden?

 

Der findes kristne, der udøver kristendommen på en ikke-religiøs måde, mens der samtidig er ateister, der kan virke religiøse i den måde, hvorpå de fornægter religionen. Det tyder jo på, at det ikke er troens genstand eller gudens navn, der definerer en religion, men netop udøvelsesmåden, den sociale funktion og det bagvedliggende psykiske behov. Alting kan derfor gøres til genstand for religiøse følelser, og fundamentalismen findes i alle lejre og dukker op i alle religiøse og ideologiske former. Troen antager religiøs karakter, når den placeres i noget abstrakt som religion og ideologi eller f.eks. ateismens pseudo-materialistiske naturopfattelse!

 

Men vi må ikke skille os af med troen, for troen er jo et fantastisk begreb, som adskiller sig kvalitativt fra både vished og tvivl, og som religionen ikke bør have eneret på. Der findes en tredje mulighed mellem religion og ateisme, nemlig troen mellem mennesker. Troen er her en naturlig del af livet, for mennesket er  bl.a. defineret ved troen. Troens genstand kan være det konkrete og nærværende menneske , men er her uden sin religiøse karakter.

 

Det er således muligt at være hverken religiøs eller ateist.

Share on Facebook Back to the blogComments:


 
Panel title

© 2021 yan24ck

Antal besøg: 313937

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.12729001045227sekunder