- samfundet i musikken

                                      

images?q=tbn:ANd9GcRyHzkXK1JGiTSc9-YhAIp                   MUSIKKEN I HISTORIEN

 

                                                          

 

Musikken er et fænomen, der ledsager hele civilisationen. På mange måder udgør samfundsforholdene betingelserne for musikkens udvikling. Musikken skabes i og er kun forståelig som del af bestemte sociale sammenhænge.

 

                                                      

 

Mod slutningen af middelalderen havde produktionen af musik nogle bestemte rammer, som blev givet af de funktioner, musikken indgik i. Musikken var knyttet til anvendelsen, og der var ingen standard for musik for musikkens egen skyld. Det at skabe musik var knyttet til brugen af musikken, og forståelsen af musikken var knyttet til denne brugssammenhæng.

 

                                 

 

I det før-borgerlige samfund var det den religiøse brugssammenhæng, der bar musikken. Den musikalske udvikling blev holdt indenfor nogle grænser, som skulle accepteres af kirkens autoriteter. Musikken skulle tjene kirkelige formål.

Gradvis blev musikken selv i større grad formålet for kompositionen og musikudøvelsen. Dette gjorde en musikalsk udvikling mulig. Kimen til en selvstændig musikalsk institution voksede frem, idet musikken selv trådte i fokus for opmærksomheden.

Herefter opstod en selvstændig musikinstitution. Værkerne fremstod nu som komponistens ejendom, som en vare, han kunne sælge på kunstmarkedet, og musikken blev et tilbud til alle, som ville lytte. Igennem disse nye fordelingskanaler blev musikken en del af den borgerlige offentlighed. Musikken fremstod på overfladen som selvstændig, men dette tilslørede komponisternes økonomiske afhængighed, og i slutningen af 1700´tallet blev komponisterne stadig mere afhængig af sit publikum.

 

images?q=tbn:ANd9GcQ2rB1754fMOSJjgEyk5Az                     

Med det borgerlige samfund fremkom nye medier i form af radio, fjernsyn og grammofonpladen, hvilket skabte store ændringer i musikinstitutionen, samtidig med at nye vigtige formidlingsinstanser opstod.

 

images?q=tbn:ANd9GcQl_UN5ZZMTHfSR3KXTmwj                       

Musikken udviklede sig til underholdningsmusik og antog dermed karakter af salgbar underholdning.  Markedet blev målet, for musikken skulle sælges.

 

                                         

 

 Musikken blev underlagt kravene fra markedet og blev en del af den kulturindustri, der kunne investeres i.

                                      

 

       50296cc1ca21e13082012.jpg              images?q=tbn:ANd9GcQhceIyZenhuEUGf2frTQm

 

 

                                              

  

 
Panel title

© 2022 yan24ck

Antal besøg: 322494

Lav en gratis hjemmeside på Freewebsite-service.com

Editing

-0.1001079082489sekunder